gezond voeding

Gezonder eten en meer bewegen: een gezondere levensstijl

Steeds meer mensen hebben overgewicht en de laatste jaren neemt het sterk toe. Dit komt door ons veranderende eetpatroon en doordat we minder beweging krijgen. Steeds meer wordt geautomatiseerd waardoor we minder zelf hoeven te doen. We hoeven alleen nog maar op een paar knopjes te drukken en de rest gaat vanzelf. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen er nog sprake was van echte lichamelijk arbeid, is er natuurlijk wel een groot verschil in de hoeveelheid beweging die we toen kregen en nu krijgen. Door de combinatie minder bewegen en meer (calorieën) eten, heb je al snel een postieve energiebalans, hierdoor kom je aan. Een positieve energiebalans betekent dat je dagelijks meer calorieën binnenkrijgt dan dat je dagelijks verbruikt. Als dit voor langere tijd dagelijks plaatsvindt dan kom je langzaam aan.
 
Steeds meer verschillende diëten
Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende diëten, helaas geeft een dieet maar een tijdelijke oplossing. Zodra je weer normaal gaat eten en je je oude eetpatroon weer oppakt, zul je al snel weer aankomen en voordat je het weet zit je weer op het gewicht voordat je begon met afvallen. Een dieet volgen geeft dus geen permanente verandering, maar wat is dan wel de oplossing?
 
Het beste kun je permanente aanpassingen maken in je huidige eet- en leefpatroon. Dit betekent niet dat je nooit meer kunt genieten van lekker eten of nooit meer uit eten kunt. Het draait om de balans. Als jij de hele week gezond eet kun jij best in het weekend lekker genieten, maar als je iedere dag eet wat los en vast zit, dan word je lijf er niet gezonder op. Kies dus voor een gezondere lifestyle in plaats van een dieet te volgen.
 
Paleo dieet is een lifestyle en geen dieet
Het paleo dieet  is zo’n voorbeeld, het heet dat wel ‘dieet’, maar het is eigenlijk een lifestyle omdat je het voor onbepaalde tijd kunt blijven volgen en je makkelijk je eigen regels kunt opstellen. Het paleo dieet noemen ze ook wel paleolitisch dieet of holbewoner diet, dit komt doordat de voeding die in dit dieet gegeten wordt gebaseerd is op wat onze voorouders in die tijd aten. Makkelijk gezegd past alles wat ze in die tijd konden vinden, vangen of plukken binnen het paleo dieet. Dit zijn voedingsmiddelen als groenten, fruit, eieren, noten, zaden, pitten en natuurlijke oliën. Het paleo dieet richt zich dus op natuurlijke, onbewerkte producten. Producten die niet binnen het paleo dieet passen zijn granen, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suikers en bewerkte oliën.
 
Meer beweging en sport
Het paleo dieet is geïnspireerd door de steentijd en onze voorouders die in die tijd leefden. Meer beweging en sport past hoort daarom ook in het paleo dieet. In die tijd waren onze voorouders de hele dag bezig met het verzamelen en vangen van eten. Zij leefden dus een erg actief leven, dit in tegenstelling tot de weinige beweging die wij krijgen. Je bent natuurlijk niks verplicht, maar als je gezonder wilt gaan leven is het zeker aan te raden om meer te bewegen en te sporten. Dit is goed voor je geest en lichaam!

    x

    Lost Password