eten koken

HACCP, richtlijn voor goede hygiëne in de horeca

De meeste mensen hebben het wel eens voorbij zien komen, of erover horen praten in tv-programma’s als “de Smaakpolitie”, HACCP.
Maar wat is dit precies? HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en is een voedselveiligheidssysteem voor de horeca en andere bedrijven die met eten werken, zoals bijvoorbeeld zorginstellingen en producenten van etenswaar.
De Amerikaanse NASA heeft dit systeem ooit bedacht om het eten voor astronauten te controleren en tegenwoordig is het de hygiëne en veiligheidsstandaard voor alle bedrijven die met eten werken.

Voedselveiligheidsplan

Als jij een bedrijf hebt waar je met eten werkt, weet je het vast al. Je moet, om te voldoen aan de HACCP normen, een voedselveiligheidsplan opstellen.
Niemand wil tenslotte dat de gasten ziek worden van jouw eten! Hoe dat plan er precies uitziet verschilt van bedrijf tot bedrijf, maar in het plan staat informatie over hoe jij en je medewerkers omgaan met het eten en de bereidingsprocessen en wat jullie eraan doen om te zorgen dat alles veilig en hygiënisch gaat. Ook staat erin wat jullie doen als bij een check blijkt dat er iets niet op orde is.

Hygiënecode

Grote bedrijven zullen meestal hun eigen veiligheidssysteem opzetten, maar kleine bedrijven hoeven gelukkig niet allemaal zelf het wiel uit te vinden. Er zijn voor verschillende bedrijfstakken al hygiënecodes opgesteld, waarin staat waar jouw bedrijf aan moet voldoen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert bedrijven op het naleven van die hygiënecode.
Als je tijdens de controle aan alle punten voldoet, krijg je een voedselveiligheidscertificaat en krijg je een groene notering op hun erkende lijst. Wil je voordat je een officiële controle krijgt al weten of je alles goed hebt geregeld? Dan kun je een tussentijdse check aanvragen, tijdens deze check kijken ze of je overal aan voldoet en krijg je tips over verbeterpunten. Ben je er niet zeker van dat je zelf alles op orde kunt krijgen op hygiënegebied? Dan zijn er ook speciale bedrijven die je daarmee kunnen helpen.
Zo kun je met een gerust hart eten blijven serveren aan je gasten!

    x

    Lost Password