kokosolie

Het wonder dat kokosolie heet

De gemiddelde Nederlander weet niet beter: als je gaat bakken, braden of frituren dan gebruik je daarvoor boter, olie of frituurvet. De meesten van ons staan er niet eens bij stil dat er nog andere producten zijn om vlees te bakken, kip te braden en meer … Totdat ze aan Paleo beginnen. Dan blijkt ineens dat er nog meer producten zijn. Eén van deze producten is kokosolie.
Voor iedereen die op zoek gaat naar kokosolie zal het eerst even lastig zijn. Kokosolie koop je, zoals de naam doet vermoeden, niet in vloeibare maar vaste vorm. Tot voor kort was je voor je kokosolie aangewezen op de natuurvoedingswinkel, maar tegenwoordig koop je het gewoon bij de (grotere) supermarkt. Een kuipje biologische kokosolie kost zo rond de 5 á 6 euro. Let dus wel op: je moet de biologische kokosolie hebben.
In principe kun je alles bakken en braden in kokosolie. Het stinkt niet en ook verbrandt het niet. Het enige dat het doet is verdampen, dus als je iets wat langer moet bakken, kan het zijn dat je iets extra toe moet voegen. Kokosolie is niet goedkoop, maar in principe heb je maar één eetlepel per keer ervan nodig. Kokosolie is gezond en bevat veel omega 3. Eigenlijk is het met al zijn eigenschappen het meest ideale product om in te bakken en te braden. Ook bij recepten voor in de oven kun je vaak een beroep doen op kokosolie.
Het enige dat eigenlijk niet ideaal is, is de prijs van kokosolie. Omdat het (nog niet) meegaat in de massaproductie van boter en olie, zijn de kosten om het te produceren hoger. Ook de prijs die je in de winkel ervoor betaald is dus hoger. Hetzelfde verhaal als zo vaak dus, wat goed voor je is wordt duur  betaald.

    x

    Lost Password