kruiden

Hoe kweek je je eigen kruiden?

Verse kruiden zijn een lekkere toevoeging aan een maaltijd, en wanneer je deze zelf kweekt bespaar je flink op de kosten van potjes en zakjes met kruiden uit de supermarkt. Bovendien kun je ze gebruiken om zout in gerechten te vervangen. Nederlanders eten namelijk bijna het dubbele van de aanbevolen hoeveelheid zout per dag, wat kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Extra redenen dus om eigen kruiden te gaan verbouwen. Maar hoe kun je dit het best aanpakken?
Benodigde ruimte
Eigenlijk maakt het niet zo veel uit hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor je kruidentuintje. Je kunt ze op een beschutte plek in de achtertuin zetten, maar ook een bak op het balkon of potjes in de vensterbank zorgen voor een goed resultaat. Let wel op bij het neerzetten van kruiden in de keuken. Het zorgt voor een leuke decoratie, maar voor veel soorten is dit al snel te warm, wat ze niet kunnen overleven. Basilicum en bieslook kunnen deze warmte echter wat beter hebben.
Kruiden kweken op een goede manier
Voorzie een pot of langwerpige bak van vochtige potgrond, en zaai de zaadjes hierin. Let hierbij goed op welke zaaiafstand de kruiden nodig hebben; dit kun je vinden op de verpakking. Vervolgens leg je een dun laagje potgrond of zand over de zaadjes, ongeveer met dezelfde dikte als de zaadjes zelf. Druk dit goed aan, en plaats een laagje plastic met luchtgaatjes over de pot of bak. Met een plantenspuit zorg je ervoor dat de aarde altijd vochtig blijft, zodat de plantjes goed kunnen groeien. Wanneer ze een paar centimeter hoog zijn geworden, kun je ze overplaatsen naar een grotere ruimte. Dit hoeft echter niet, je kunt ze ook in de bak laten. Ze zijn dan na ongeveer zes weken wel toe aan wat extra plantenvoeding.
Koken met je verse kruiden
Gefeliciteerd, nu heb je je eigen verse kruiden. Nu kun je ze gaan gebruiken als smaakmakers in je gerechten. Let hierbij goed op dat je niet te veel kruiden toevoegt, en ook dat je ze niet te vroeg of te laat toevoegt, zodat ze een goede smaak kunnen afgeven. Is dit gelukt, dan heb je ongetwijfeld een heerlijke, verse maaltijd!

    x

    Lost Password