koken

Voedselveiligheid wordt gewaarborgd door HACCP

Als je ergens gaat eten moet je er op kunnen vertrouwen dat hetgeen je eet op z’n minst veilig is. Ook zou je het liefst willen dat je er vanuit kunt gaan dat de omgeving waarin je maaltijd is bereid, schoon is en dat er zorgvuldig is omgegaan met je eten. Gelukkig bestaat er HACCP. Die moet dat allemaal waarborgen. Het toepassen van HACCP in de horeca is een wettelijke verplichting. Maar wat is HACCP eigenlijk?

HACCP uitgelegd

Hazard Analysis and Critical Control Points, dat is waar de afkorting HACCP vandaan komt. Het komt er op neer dat er een analyse moet worden gedaan naar mogelijke gevaren én kritieke punten die beheerst moeten worden. Bedrijven die zich bezigen met het bereiden, verwerken en behandelen van levensmiddelen hebben de verplichting om dit beheersproces in kaart te brengen. Hieronder valt ook het verpakken, vervoeren en distribueren van levensmiddelen.

HACCP in de praktijk

Bij het in kaart brengen van het HACCP beheersproces, is het maken van een HACCP plan op zich niet zo heel ingewikkeld. Het vergt wel wat inspanning, met name op administratief gebied, maar als het HACCP plan éénmaal is opgesteld, dan is het “slechts” een kwestie van bijhouden. Als consument kun je er met een HACCP plan op rekenen dat:

 • De mogelijke gevaren zijn geïnventariseerd
 • Kritische beheerspunten zijn beschreven (evenals de beheersmaatregelen)
 • De eventuele risico’s bekend zijn
 • Beschreven is hoe risico’s bewaakt worden
 • Duidelijk is wat er gedaan moet worden als er iets “mis” gaat
 • Er periodiek wordt bekeken of de genomen HACCP maatregelen nog voldoen
 • Alles is gedocumenteerd

HACCP in de horeca

Dus als je ergens gaat eten, of het nu een restaurant of snackbar betreft, dan mag je er vanuit gaan dat  in de keuken de ingrediënten van je maaltijd vóór bereiding goed gekoeld waren, in een schone bakjes en in een koelkast met de juiste temperatuur. Dat de kok het eten veilig en zorgvuldig heeft bereid en dat je het op de juiste temperatuur voor je neus krijgt. Eet smakelijk!

  x

  Lost Password