vitamine c

Waar is vitamine C goed voor?

Een van de meest bekende vitamines is vitamine C. De reden waarom deze vitamine zo bekend is, is omdat vitamine C erg belangrijk is voor de gezondheid en welzijn. Vitamine C zit in diverse soorten groenten en fruit en kun je daarnaast ook in supplementvorm nemen. Waarom vitamine C zo belangrijk is voor het lichaam, wordt in dit artikel uitgelegd.

Waarom is vitamine C zo belangrijk?

Vitamine C zorgt er onder andere voor dat je voldoende ijzer op kunt nemen en je een goede weerstand hebt. Daarnaast is vitamine C onmisbaar bij de vorming van bindweefsel en dient het ook als antioxidant. Zonder vitamine C zouden je lichaamscellen veel eerder schade oplopen.

Hoe herken je een tekort of teveel aan vitamine C?

Als je te weinig vitamine C binnenkrijgt dan kan je dit onder andere merken aan tandvleesbloedingen. Ook ben je gedurende de dag erg moe en kan het voorkomen dat je ondanks je vermoeidheid nauwelijks in slaap kunt komen. Naast deze klachten kan een vitamine C tekort ook voor inwendige bloedingen zorgen. Het is daarom erg belangrijk dat je een tekort snel opmerkt en er wat aan doet. Daarnaast genezen wonden minder snel en loop je een grotere kans op inwendige bloedingen.

Een teveel aan vitamine C is ook niet goed voor het lichaam. Zo kun je last krijgen van diarree en andere darmklachten. Wanneer er sprake is van een teveel aan vitamine C, dan plas je het restant in de meeste gevallen uit waardoor je er niet super erg last van krijgt.

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt?

Waar zit vitamine C in? Vitamine C haal je bij een gezond voedingspatroon uit je eten en drinken. Voedingsproducten waar erg veel vitamine C in zit zijn paprika’s, boerenkool, broccoli, maar ook in zwarte bessen en aardbeien. Mocht je de vitamine C voornamelijk uit groenten willen halen, dan is het belangrijk dat je de groentes niet te lang kookt. Tijdens het koken verdwijnt de vitamine C namelijk uit de groenten.

Klopt het dat vitamine je meer energie geeft?

Zoals eerder aangegeven kunnen er door een vitamine C tekort vermoeidheidsklachten ontstaan. Als je dus te weinig vitamine C binnenkrijgt, dan kan vitamine C er inderdaad voor zorgen dat je meer energie krijgt. Indien je al voldoende vitamine C uit je voeding haalt, dan heeft het hier uiteraard geen effect op.

Zorg ervoor dat je ook andere soorten vitamines voldoende binnenkrijgt

Naast vitamine C is het ook erg belangrijk dat je andere vitamines ook in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Zo kan bijvoorbeeld een vitamine D tekort ook voor hele vervelende klachten zorgen. Naast dat je lichaam uit zonlicht vitamine D kan halen, zijn er ook bepaalde soorten voeding waar vitamine D in zit. Een product waar bijvoorbeeld vrij veel vitamine D in zit, is boter. Hierbij hebben we het over margarine die je onder andere op je brood smeert. Daarnaast kun je vitamine D ook binnenkrijgen door het nuttigen van allerlei andere soorten voeding.

    Leave A Comment

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    x

    Lost Password